Tuesday, March 10, 2009

Dezamagit ...

Astazi o sa incalc regula acestui blog (aceea de a posta numai despre masini) si o sa vorbesc un pic despre presa sportiva din Romania.
Ca un pasionat de sport (fotbal, tenis, sporturi cu motor) sunt dezamagit de starea in care a ajuns presa de specialitate la noi in tara.
Ne intrebam si facem mare caz de ce Ioan Becali a facut un gest incalificabil intr-o emisiune televizata in direct. Cine a ridicat aceste personaje? Oare nu presa din Romania (si aici ma refer la presa sportiva) a adus un prim-plan personaje ca "Razboinicul" Gigi Becali, impresarii Becali, Cristi Borcea, George Copos, Fathi Taher, Dumitru Dragomir... Toti sunt personaje care zilnic tin prima pagina a ziarelor de barfa sportiva. Cristi Borcea nu stiu ce a declarat, Gigi a mai confiscat un telefon, a mai jugnit o femeie ... etc. Toate acestea se intampla pentru ca acestor oameni care s-au imbogatit fraudulos, speculativ li se acorda o atentie deosebita in Romania. Ei sunt idolii nostri. Au bani si atat. Din toti oamenii implicati in fotbalul romanesc, il respect cel mai mult pe Ioan Neculaie. Isi respecta statutul de patron, investind si ii pune la dispozitie antrenorului tot. Merita respect. El nu s-a implicat in scandaluri cu te miri ce alt "magnific". Cel mai bun exemplu pe care pot sa-l ofer este cel al fotbalului din Anglia, tara care in acest moment face ravagii in Champions League. Patronii apar cu ocazii extraordinare la televizor, iar declaratiile se dau numai dupa meci. Nu se deplaseaza intreaga redactie a unui ziar la "palatul" lui Sir Alex Ferguson. Pentru ca ei au ceva in plus fata de conducatorii nostri : bun-simt. De aceea prin Champions League defileaza numai echipe cu stil : Manchester United, AC Milan, Liverpool, Barcelona.
Sa revin la discutia initiala. Va spuneam ca in presa din Romania, fotbalul conteaza. Si asta doare. Se vede foarte clar ca nivelul altor sporturi este foarte jos.
Trebuie sa amintesc de moartea handbalistului Marian Cozma. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Nu sunt un mare fan al handbalului, dar trebuie sa evidentiez situatia aceasta. Aceasta intamplare tragica a picat in plin scandal al stenogramelor (convorbiri telefonice intre doua persoane ... bla bla bla ... stim cu totii). Pentru cateva zile, site-urile principalelor ziare de profil de la noi s-au reprofilat pe handbal si pe stiri din Veszprem. Chiar aparuse la un moment dat o pagina cu handbalisti cu viitor. Din pacate, odata cu trecerea celor 4-5 zile dedicate lui Marian, au revenit la fotbal. Rusine! Am observat ca este novoie de jertfa pentru ca un sport sa fie adus in prim-plan, si asta pentru putin timp. DE CE?
Alt exemplu este cel al recentei confruntari din Cupa Davis intre Romania si Rusia. Brusc ne-am trezit cu nume noi in echipa : Marius Copil. Nu mai are rost sa ne miram, pentru ca in loc sa promovam un tanar sportiv talentat, care incearca sa continue traditia a mari tenismeni romani, precum Ion Tiriac, Illie Nastase, Andrei Pavel, sunt promovati "impresari" cu exces de saliva. In acest sens, presa a facut un prim pas in a-l exclude pe Ioan Becali din orice stire legata de sport.
Referitor la sporturile cu motor, care este ultima veste aflata despre acestea la nivel mondial? Probabil revenirea miraculoasa a echipei de Formula 1 Honda sub alt nume. Despre pilotii romani nu prea stim nimic. Doar ca avem un reprezentant in Moto GP la clasa 125 cc, Doru Sechelariu ( care in ciuda talentului, este cunoscut ca fiul patronului echipei de fotbal FC Bacau ) concureaza in Formula Renault sau ceva de genu si inca un pilot in Formula BMW. In rest liniste.
Mai sunt de facut pasi : fiecare sport trebuie promovat, in special tinerele talente. Pentru ca ei vor reprezenta tara noastra in lume.


P.S. Scuzati-mi eventualele greseli de ortografie si punctuatie din post.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...