Wednesday, February 2, 2011

Roger, i have a problem ...

     De cateva zile ma aflu intr-o dilema grava. Cineva m-a intrebat ce masina mi-as alege daca as avea la dispozitie o suma nelimitata. Trebuie sa recunosc, am ezitat pe moment; sunt atatea masini exceptionale, iar faptul ca pretul n-ar fi o problema ingreuneaza alegerea. Dar nu aceasta a fost partea dificila a provocarii lansate, ci motivarea alegerii. Atunci am realizat cu adevarat ca de multe ori, cand ne alegem urmatoarea masina, comitem niste greseli uriase - alegerea o facem in functie de imaginea pe care masina ne-o face in societate.
     Probabil ca aici v-am bagat in ceata. O sa va lamuresc imediat. Din ce in ce mai des vedem la televizor sau pe strada, persoane care se lafaie in diverse masini supersportive sau de lux. Desigur, daca vreunul din ei ar fi descendent dintr-o vita nobila de cavaleri, as intelege de ce a ales un Rolls-Royce in detrimentul unui S-Class. Dar, contrar aparentelor, cumparatorii acestor masini urmaresc un singur lucru : sa-si etaleze statutul de afacerist, politician, ... bla bla bla. Astfel se explica de ce in Romania, au fost comandate deja 4 Ferrari-uri FF (bolidul n-a fost prezentat oficial nici macar sub forma de concept). Dar, ce poti sa faci? Romanul vrea sa arate. Vrea ca lumea sa inteleaga ca el are, si atunci cand vrea sa faca acest lucru, nu se uita la bani.
      Daca va amintiti, genul asta de show-off a aparut in filmele de la Hollywood. Cel mai bune exemplu este 'Gone in 60 Seconds'. Cu totii am vazut acest film. Cu totii ne amintim faza in care Memphis Raines (Nicholas Cage), apare intr-un showroom Ferrari, interesat de o masina care sa nu etaleze statutul de om avut, ci acela de connaisseur. Din pacate, aici inca infloreste perioada in care oamenii aspira la primul statut, acela de om bogat.

[daca nu va amintiti secventa, o puteti urmari mai jos]

 

      Masina care i-ar putea schimba statutul prefacutului Memphis este un 275 GTB/4 din 1967. Ca sa va faceti o idee cam cat costa sa-ti schimbi imaginea cu ajutorul unei masini, trebuie sa va spun ca astfel de modele se vand la preturi cuprinse intr 1 si 5 milioane de dolari, in cadrul unor licitatii inaccesibile muritorilor de rand. Spre exemplu, un 275 impecabil din '67 a fost vandut anul trecut pentru 1.7 milioane dolari.





     Si acum urmeaza intrebarea mea : Ati plati 1.7 milioane de dolari pe o masina pentru a va schimba statutul in societate?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...